Mustafa Kemal Atatürk – Omul destinului

Luni 10 Noiembrie 2014,  a avut loc la Sala de Conferințe a V-a ediție a festivității  închinate împlinirii a 76 de ani de la dispariția fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.  

“Omul destinului – Mustafa Kemal Atatürk – O viață dedicată Turciei” a fost titlul activității educative, istorice și culturale organizată de elevii și colaboratorii Clubului de istorie “Clio”- prof. Didea Didona.  

Multiculturalitate, multilingvism, interdisciplinaritate, participare activă, talent și încantare s-au observat în desfășurarea programului, aplaudat de elevii și profesorii prezenți.

Comemorarea marelui commandant al secolului XX, este un element de continuitate în școală, fiind așteptat și pregătit de elevii de la gimnaziu și liceu cu aceeași dăruire. Aceasta evidențiază, de fiecare dată, că părintele Turciei a fost o personalitate complexă – o reflectare a lumii în schimbare în care a trăit, iar moștenirea sa politică și militară rezistă și azi, el fiind, în continuare o figură venerată în Turcia modernă. Pata de culoare a fost prezența clasei a V-a C unde toți elevii erau îmbrăcați în bluze albe cu cravate roșii și simbolul steagului Turciei. 

Programul a fost deosebit de generos: s-au intonat imnurile României și Turciei, s-a pastrat momentul de reculegere, după care au urmat prezentările interactive realizate de talentații elevi de la liceu:  Copil Alexandru din clasa a XI- a A , Androne Radu, Ciubotaru Ștefan din clasa a XI-a D și Gökcen Helin din clasa a XII-a C.

Dintre prezentări s-a remarcat cea în Prezi “Omul destinului- Mustafa Kemal Atatürk” iar între ele, emoționați, micii recitatori au stârnit aplauzele sălii. Un moment inedit  a fost prezenta elevei Popescu-Necșești Sânziana din clasa a VIII-a D, emoționată dar lipsită de trac, care a vorbit despre eveniment. Finalul încununeaza și desăvârșește întreaga activitate care, a fost îndelung aplaudată și s-a bucurat de participarea entuziastă a elevilor din sală datorită prezentatorilor de exceptie, Gökcen Helin și Ciubotaru Ștefan. Respectând tradiția și continuitatea în prezentare, prin ținuta vestimentară, prezenta fizica, talentul oratoric si artistic, cei doi elevi de liceu au dialogat permanent cu sala si cu siguranta au devenit modele pentru cei mici, care le vor prelua stafeta.

Mulțumim elevilor și organizatorilor pentru  acest moment special!