Invenţie revoluţionară a unui elev de la ICHC!

Dragoș Șerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanţa, a realizat proiectul ”A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans”, prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale.

Dragoș, care în urmă cu un an a fost supus unei intervenții chirurgicale de indepărtare a unei tumori osoase, și care a trăit pe pielea lui temerile și incertitudinile care acompaniază așteptarea rezultatelor unei biopsii, a fost astfel inspirat în a realiza un program pe computer care dă verdictul imediat cu privire la statutul canceros sau benign al unei tumori.

Dragoș a ințeles atunci cât de grea este așteptarea, cu atât mai mult pentru cei care au un răspuns de tumoare malignă, și pentru care intervalul de așteptare de aproximativ o luna ar fi important  în aplicarea tratamentului.            

Elevul a primit deja confirmarea reușitei sale prin obținerea Premiului I absolut cu medalie de aur la Concursului Național de Științe și Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la București. Aici proiectul lui a fost apreciat de specialiști în domeniu. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaționale, ISWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în mai 2015.

Felicitări!