Întâlnire cu sportivul Paul Dicu

Paul Dicu, scafandru voluntar la Delfinariul din Constanța, practicant și antrenor de arte marțiale, maratonist. Paul Dicu, românul care a ajuns de 4 ori la finalul “Marathon des Sables: Cea Mai Dură Cursă din Lume”,a venit pentru a le spune elevilor ce înseamnă de fapt să alergi 250 de kilometric, sub soarele Desetrului Marocului, fără să ai certitudinea că o să ajungi până la final.

“In Pas cu Paul”, oameni din întreaga lume au alergat in total 15.000 de kilometri, strângând astfel fonduri în campania Fundației Inima Copiilor pentru secțiile de cardiologie la Marie S Curie. Datorită lui, a fost posibilă dotarea acestei secții , unde în fiecare zi, sunt operați copii cu probleme cardiace. 

După un dialog de o oră, în care elevii l-au privit cu “ochi mari, plin de curiozitate” și l-au întrebat tot ce le-a trecut prin cap, Paul Dicu a plecat cu promisiunea de a reveni , după finalizarea cu succes a celei de-a 5a participări la Marathon des Sables. 

Ce le-a împărtășit Paul Dicu din crezul și experiență lui? “Cel mai important este să nu spui niciodată <<Nu mai pot>>, pentru că în 99% din cazurile în care spui asta, de fapt mai poți. Te târăști prin deșert, 50 de grade afară, 5 litri de apa, un rucsac de 10 kilograme. Ești tentat să renunți. Mi s-a întâmplat, tuturor ni s-a întâmplat, nu ai cum să nu te fi gândit măcar o data să te oprești. Am pus rucsacul jos și am spus că nu mai continui. Dar m-am gândit, în București copiii așteaptă să fie operați și nu se poate, ei au problem. M-am uitat la mine și mi-am dat seama că eu nu am nimic, că trebuie să continui, nu mai contau setea, foamea, durerile, rănile, trebuia să mai fac încă un pas. Și asta contează cel mai mult: atunci când crezi că nu mai poți, mai fă încă un pas, dacă ai putut să faci pasul acela, înseamnă că nu s-a terminat încă.”