Săptămâna Artei la ICHB

Săptămâna Artei            

                Printre săptămânile tematice organizate în acest an școlar, începutul lunii martie i-a fost dedicat Săptămânii Artei.

                Elevii și profesorii au fost întâmpinați la intrarea în liceu cu expunerea unor mari panouri explicative, care conțineau imagini reprezentative din arta românească și arta turcă: lucrări ale marilor pictori români (Grigorescu, Luchian, Andreescu), lucrări de referință din opera lui Brâncuși, arta populară românească și turcă (ceramică, obiecte populare decorative), decorații realizate în tehnica ebru, lucrări din arta caligrafiei, imagini comparative cu costume populare, țesături  populare manuale de covoare, etc. Alte panouri explicative, ce au prezentat infomații și imagini representative din arta modernă, Art Nouveau, Colajul, Graffitti, au fost expuse la intrarea în sălile de cursuri.

                Pentru elevi a fost amenajat  un “selfie spot”, un loc special, în care, pe durata întregii săptămâni, le-au fost puse la dispoziție creioane și o planșa de lucru generoasă, pe care elevii să deseneze un mic autoportret, de dimensiunea unui smartphone, într-o manieră la alegere (desen realist sau cu tentă simbolică). De la o zi la alta s-au înmulțit desenele cu balerine, luptători, personaje din benzi desenate.

                Totodată, o parte din lucrările artistice realizate la clubul Painting&Computer Arts au fost expuse în diverse zone intens circulate.

                Pentru Săptămâna Artei, elevii au realizat în orele de curs planșe cu subiecte dedicate lunii martie și anume tematica primăverii sau a mamei. Tehnicile de lucru au fost variate, de la schiță în creion sau tuș, la pastel și acuarelă, iar abordarea subiectelor a fost interpretativă si anume, cum percepe personal, fiecare elev, venirea primăverii sau sărbătorirea mamei.

                Tot la capitolul expoziții, doi elevi de clasa a X-a, Luca Toboșaru (X C) și Aida Sharback (X D) și-au expus propriile lucrări cu tematica “Fashion 2015 – colecția de primăvară”.

                Un curs de tehnică fotografică, foarte bine structurat, ne-a fost prezentat în mod profesionist de către Dumitru George, elev la clasa a X-a C. Discuțiile s-au ridicat peste măsura așteptărilor, elevii dovedindu-se foarte buni cunoscători ai tehnicii fotografice de pe aparatele digitale, de ultimă generație.

                Tot în programul din Săptămâna Artei, am programat vizionarea unui film artistic de animație “The Secret of Kells”. Filmul a obținut foarte multe premii, fiind de o calitate grafică excepțională, iar mesajul acestuia se referă la adevărata putere a omului și anume cunoașterea.

 

                Săptămâna Artei a fost un interval special și binevenit, atât pentru elevi cât și pentru profesori; holurile s-au umplut de culoare, de muzică și vibrație a primăverii, încurajând creativitatea artistică a elevilor, încântați să își vadă lucrările expuse.